Resebrev 15 maj 2009

Resebrev nr 71 den 15 maj 2009 från Göteborg
Hej !
40 dagar i Malaysia gick fort, likaså de 15 som vi varit hemma i Sverige. Det var fantastiskt att komma hem till en grönskande och skir försommar och mötas av nära och kära som hade sett till att alla svenska flaggor vajade i vinden just den dagen. Sverige är utan konkurrens den vackraste platsen på jorden!
Nåväl, kanske vill ni veta lite mer vad vi hade för oss innan vi reste hem från Malaysia. Vi gjorde en tur ner till Penang och staden Georgetown, för att se mer av stan som vi gillar så mycket. Stan blev uppsatt på listan för världsarv för ett par år sedan och det känns rätt att det blivit så, eftersom det finns så många välbevarade gamla hus och gränder. Människorna idkar tillverkning och handel i verkstäder i gamla lokaler och på gammalt sätt. Stan sjuder av kreativitet och ensamföretagen är många och vanliga. Turistnäring finns förstås, men är på intet sätt påträngande utan stan är så levande i sig själv. Broschyrer beskriver en del vandringar med sevärdheter som är värda att besöka, en så kallad ”HerritageRoute” och man kan också åka gratisbuss dem emellan. Vi tittade in i tempel och museum, vi var uppe i ett gammalt fyrtorn och tittade på vacker utsikt. Ett mycket gammalt hotell hade restaurerats och var lyxigt inrett och väggarna var dekorerade med massor av fotografier på ett antal kändisar som varit inkvarterade där. Vi besökte hantverkare som tillverkade doftljus av sandelträ och som användes i templen.
En snidare tillverkade vackra skyltar med kinesiska tecken och granne med honom satt en man och tillverkade träjalusier och målade vackra mönster på dem. Vi gick på guidad tur i ett gammalt kinesiskt hem med vacker interiör och som varit bostad åt en president.
Vi besökte ett Tehus som sålde dyrbara tekakor för investering. Det var mycket intressant och i deras lager fanns till och med te från skeppet ”Götheborg”. Och vi fick förstås provsmaka, det var gott, men hur gärna vi än ville köpa med oss en kaka som minne, insåg vi att Hildas fuktiga miljö inte passar för förvaring av teinvesteringar.
Ja, det fanns hur mycket som helst att berika sig med. Många av företagarna arbetade utanför sina små lokaler, mekanikern kunde ta hela trottoaren i anspråk när han skulle skruva och mecka med några motorer eller annat. Så det var enkelt och naturligt att stanna till, ta sig en titt och prata lite. Vi blev bemötta med idel vänlighet. Vi hittade också ett buddistiskt bokcafé som vi besökte flera gånger. Där fanns kaffe eller te, böcker och rofylld musik. Där trivdes vi. Stans bästa bageri hittade vi också, och som hade väldigt gott bröd och riktiga kanelbullar! En dag hade vi besök av Anna och hennes morbror. Anna var den unga tjejen som hjälpte oss med skjuts till marinan då vi missat bussen då vi besökte Georgetown i november förra året. Det var första gången de varit ombord på en segelbåt så det var ju kul att vi kunde bjuda dem till oss. Ja, Georgetown trivdes vi mycket gott i förutom att marinan ligger granne med ett diskotek som spelar på högsta volym ända fram till gryningen i stort sett alla veckans dagar. Det var störande och tröttsamt och gjorde att vi seglade tillbaka upp till Langkawi lite tidigare än vi egentligen planerat.
Resterande tid tillbringade vi runt Langkawi, Telaga och Kuah. Vi hade tänkt segla lite mer runt öarna, men var tvungna att avstå eftersom vi upptäckte att på ett undervant i masten hade en kardel gått sönder. Så vi låg mest still eller gick för motor, använde tiden till småreparationer som att rensa avgaskröken som hade tätnat och försökte att hålla oss i skuggan under dagtid. Luftfuktigheten var extremt hög och i kombination med den höga värmen blev det näst intill outhärdligt. Malaysierna själva klagade. Det har också varit mycket åskväder den senaste månaden och vi har läst att Malaysia är en av de områden i världen som har ovanligt många dagar med åska. Det är kusligt och helt klart det som skrämmer oss mest.
En dag skulle vi äta svenskt och för sakens skull hade vi sparat några burkar anjovisfileer för att göra Janssons. Det doftade så gott till en början, men då det började ryka ur ugnen förstod vi att något var galet. Det var inte bara Jansson i ugnen utan också en extra GPS som var ditlagd för att skyddas mot ett eventuellt blixtnedslag! Ja, inte blev det någon glad afton som vi planerat, men vi fick skämta till det med att skicka en bild till tillverkaren av GPS:en med klagomål om att apparaten inte tål den höga värmen i Malaysia. Vi fick mata fiskarna med Janssons och ta fram en konserv i stället!
Efter att ha besiktigat botten på Hilda bestämde vi oss så småningom att låta henne stå på land under tiden vi är hemma i Sverige. Beväxningen i det varma vattnet sker väldigt fort och det var dags att låta båten torka ut. Det fanns också en ledig plats för oss på land. Nu hann vi med att epoxibehandla kölen, höja vattenlinjen 4cm, måla ny vattenlinje och polera. Det blir mindre att göra när vi kommer ner. Intill oss ligger de svenska vännerna Stressless, Blue Moon och Lovina och dessutom två andra svenska båtar som vi inte känner sen tidigare. Ett riktigt svenskläger således! Runt marinan tjattrar aporna. De rör sig nära båtarna och det gäller att inte ha någon mat framme som frestar deras skarpa luktsinne. En grannbåt som inte stängt dörren efter sig och som lämnat stegen uppställd, hade haft besök. Aporna hade dinerat på ägg, tomater och chips medan ägaren var ute i ett ärende. Aporna hade också använt båten som toalett så det blev mycket att städa efter det besöket. På nätterna kvackar tusentals grodor, syrsorna spelar och Hornbillsfåglarna knäpper med ljud som från en spänd vajer i darrning. I buskagen finns varaner och ormar och på himlavalvet seglar de stolta brunbröstade örnarna. Ja, i Langkawi finns mycket för den som är naturintresserad. Men nu är tiden här för oss att njuta av skränande fiskmåsar och annat svenskt. Vi ska också njuta av en ”babysommar” bestående av 3-åringens lillebror, just nu 2 månader, och en nykomling i augusti månad. Titta in till oss igen på Hildas sida någon gång i november/december. Då planerar vi att vara tillbaka i Malaysia för att fortsätta nästa segelsäsong västerut
.
Ha en gó sommar önskar Lisbeth och Lasse

Annonser
Det här inlägget postades i Resebrev. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s