Resebrev 4 januari 2010

Resebrev nr 73 den 4 januari 2010 från Thailand
Gott Nytt år!
.
Sist vi skrev var vi på väg upp mot norra delen av Phuket och till marinan Yacht Haven där vi bokat en plats för Hilda. Vi tog god tid på oss och färden tog drygt en vecka. Vi gjorde ingen nattsegling utan stannade i små mysiga ankarvikar och njöt över att åter vara på sjön. Seglingsmässigt hade vi alldeles för lite vind, men vad gör väl det när inget brådskar. Vi hittade ett nytt fint ställe som heter Koh Rok där vi fick tag på en ledig boj. Flera andra var där för att snorkla och dyka i det klara och fiskrika vattnet. Vi njöt av simturer, vi njöt av fiskstim som hoppade upp ur vattnet för att undkomma någon större fisk och på kvällen förundrades vi över cikadornas enorma ljudnivå och apornas tjatter från träden intill. Så härligt det är att vara ledig och vara mitt i naturen! Vi ankrade också utanför Koh Lanta och Aolabu men gick aldrig i land eftersom vi hade problem med utombordsmotorn till dingen. Vi hade dessutom inte lyckats få tag på thailändska pengar, så därför var vi kvar ombord. Men vi fick besök av fiskare som ville sälja till oss och då fick det bli byteshandel i stället. En skopa välsmakande räkor byttes mot några burkar cola och det var vi glada för.
Den 2 december kom vi till marinan och har varit där sen dess. Anledningen till det är att vi har gjort en massa arbeten på båten och då har det varit enklare att ha en bryggplats. Det viktigaste var att få gjort canvasarbeten av en viss Mr Peh som gjorde så fina dynor åt oss förra säsongen. Nu tackade vi ja till hans offert på dynor i sittbrunnen, sidoskydd i sittbrunnen, överdrag till livflotte, dinge och utombordsmotor och en sprayhood. En bäddmadrass i förpiken med överdrag samt lite andra småsaker beställde vi också
.
Själva har vi gjort lite andra viktiga saker ombord, såsom att reparera utombordsmotorn, kopplat in söt och saltvattens pumpar i sittbrunnen, installerat ett nytt batteri till ankarwinschen, smörjt och justerat riggen och låtit tillverka en ny propelleraxel till släpgeneratorn och svetsat om
fästet för livflotten. Dessa arbeten har vi gjort på båten och till oss själva har vi varit hos tandläkaren för översyn och Lisbeth har fått en thailändsk krona i käken samt en kontroll av huden. Lasse fick nya glas i glasögonen då det kommit något på linserna som inte gick att få bort med vanlig puts. Vi har också varit på flygplatsen och vaccinerat oss mot gula febern och fått ett intyg att ta med till Egypten då vi kommer dit. Man kan lugnt säga att vi inte har haft lata dagar sen vi kom hit. Då vi gjort våra ärenden har vi haft hyrbil och då man vant sig vid trafiken går det ganska bra. Det stora dilemmat är att inte förskräckas över mängden av motorcyklar som kryssar helt vilt i trafiken. Lika gärna mot trafiken som tvärs igenom. Och hela familjen sitter med på hojen och mycket bagage sticker ut här och
var! Som tur är, kör man relativt sakta då trafiken är tät och vägarna inte de allra bästa.
I förra veckan gjorde vi en busstur till Burma över dagen. Det var en så kallad VISA-run som vi var tvungna att göra eftersom vårt
uppehållstillstånd i Thailand skulle gå ut. Om man kommer in i landet med båt får man bara stanna i en månad om man inte innan har sökt visum i förväg i ett annat land. Kommer man in med flyg får man stanna i 3 månader. Burma är det närmsta landet och till gränsstationen är det 30 mil. Vi var 9 personer just den dagen som gjorde turen i en minibuss. Frukost och lunch ingick liksom den korta turen på floden som går mellan Thailand och Burma. Det var således kö till immigration för utklarering i Ranong, färjetur och en ny stämpel i Myanmar och sen tillbaka över floden och kön för inklarering i Ranong. 15 nya dagar fick vi i det nya uppehållstillståndet. Reser man en längre sträcka som till Kuala Lumpur eller till Penang i Malaysia kan man få en månad men för oss hoppas vi att vi är klara att ge oss iväg inom de 15 dagar som vi fick. Det var faktiskt en spännande tur och framförallt att se folklivet vid floden. Det myllrade av båtar av alla de slag och det var roligt att se husbyggnationen längs floden. Faktiskt såg vi en EU-skylt som beskrev ett projekt som de bekostat. Det var ett 1.5km långt staket av bambu som satts upp för att skydda kustremsan från skräp och gifter.
Här i Yacht Havens marina kommer det och går lite vänner och bekanta. Stressless finns här förstås och danskarna på Cat Cocette, Xora har förflyttat sig söderut, Blue Moon, Fruen fra Havet, Blue Marlin och Roxy finns i södra Phuket och så har minsann våra vänner Lisbeth och Vegar på norska Pomona varit här på besök. Det var efterlängtat. Sist vi sågs var på Fiji.
Julhelgen förflöt lugnt och stilla även om det blev en överraskande sen afton ombord på Hilda. Vi hade Ingmar, Gun-Britt och Kennet som gäster och det var trivsamt och gott med lite svenskt att äta och så kom till och med tomten på besök! Det var ju bara synd att Lisbeth just gått för att köpa kvällstidningen så hon missade besöket.
På en av mellandagarna kom Martin Nilsson, vår vän i Koh Samui, på besök. Det var skoj att ha honom här och visa vår båt för honom. Martin sov över två nätter på ett hotell här i byn och fick följa med oss på en rundtur med hyrbil på Phuket. Vi besökte bland annat Patong Beach, satt med fötterna i sanden och tittade på badlivet och läskade oss med en god dryck. Det är alltid roligt att få besök av gamla goda vänner. Ha det fortsatt bra med din familj i Koh Samui Martin!
Nyårsaftonen firade vi ombord på Pomona som låg för ankare i Naihan Beach nere i södra Phuket. Vi fick tillfälle till ett nyårsdopp, vi åt norsk festmat och sedan beskådade vi ett fyrverkeri från stranden som varade länge och som var mäktigt då vi så att säga satt på första parkett ute i viken. Vi satt länge och pratade i den varma natten, övernattade och for sedan tillbaka med vår hyrbil upp till vår marina. På turen stannade vi också till i Kalim Beach för att hämta ett paket från Volvo Penta i Göteborg. Det var en ny avgaskrök till motorn som blev personligt levererad till oss av Oskar, som jobbar på Långedrags Marin, och som skulle ha semester här nere några veckor. Helt suveränt, och tack för hjälpen Oskar, Tommy och Jack!
Och nu börjar det som sagt var närma sig avfärd för vår drygt 6000NM långa seglats som vi har framför oss in till Medelhavet. Förråden är sprängfulla med proviant, vattentankar och dieseltank är fyllda och navigationsrutter är inlagda i våra datorer. Just nu följer vi väderutsikter
för att ha lite koll på hur det utvecklar sig. För närvarande är det bara lite vind ute på Indiska Oceanen. Någon enstaka båt har börjat sin resa men de allra flesta som ska gå samma väg som vi, startar nog mellan 10 – 15 januari. Vi ser fram emot att få komma iväg, vi känner oss väl förberedda och vi följer så gott vi kan de nyheter och händelser som sker i de länder vi kommer att stanna till i eller passera. Vårt första mål kommer att bli Ulligan som ligger i norra Maldiverna.
Vi sänder en liten notis när vi startar vår färd och har sedan en ambition att skicka lite kortare men tätare rapporter om hur vår färd gestaltar sig. Kram på er alla och akta er för att halka i backen!
Från värmen ☼ och Thailand☺ och Lisbeth ♥ Lasse

Annonser
Det här inlägget postades i Resebrev. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s