Sjörapport den 16 april

Sjörapport den 16 april 2010 kl. 20
Position 21´1 N, 37´ 00 E
Vind 13 knop
Temperatur i luften 30´, i vattnet 25,7´
Dagens seglats från Leoni Anchorage till Khor Shinab tog 8 timmar. Det blev motorgång halva dagen, och resten en riktigt njutbar segling med genuan som drog oss bra framåt i den sydliga vinden. Sydlig eller ostlig vind är det vi lyssnar efter och kommer det, så är alla seglare på alerten och drar norrut. Att gå mot nordlig vind är OK om den inte är för stark. Vågorna blir annars så obehagliga eftersom det oftast är medström upp i Röda Havet vid denna årstid. Annars har tendensen den sista tiden varit, att det är lite vind fram till lunch och sedan ökar den framåt eftermiddagen för att sedan stillna på kvällen, Ett ganska vanligt vind-mönster således.
Inseglingen till ankringsplatsen var spännande. Leden slingrade sig inåt som en orm genom den sandfärgade låga slätten och i bakgrunden höjde sig några bergtoppar med spännande konturer. Guideboken föreslår vandringar i området och upp till den högsta toppen, och det var också vår avsikt att göra det. Men väl på plats och ankrade, blåste det upp lite väl mycket, och dessutom var det fruktansvärt varmt, upp emot 40 grader, så vandringen fick anstå. Det blev brödbak, i värmen, och så tog vi hand om en barracuda som Ingmar fått på kroken idag. Han gillar inte den sortens fisk, men vi tog gärna hand om den eftersom vår fiskelycka uteblev idag.
En av våra seglarvänner ropade nu ikväll upp på WHF att de hamnat i trubbel där de ligger ankrade ca 30NM norrut. Ankringsplatsen är belägen vid gränsen till Egypten. Väl där tog de 4 vännerna, från två båtar, en promenad och träffade gränsvakterna som bjöd in dem på the. Då de skulle gå tillbaka till båtarna uppstod trubbel då de inte hade sina båtpapper eller pass med sig. Två personer har fått stanna kvar medan två blivit anmodade att ta sig tillbaka till båtarna för att hämta de papper som efterfrågades. Mannen som rapporterade var mycket uppskrämd och orolig för vad som skulle hända. Genast fick han en massa svar och diverse råd från besättningarna i närheten. Någon erbjöd sig att genast segla dit och passa båtarna ifall de inte blir släppta i kväll, en annan tog fram telefonnummer till NZ ambassad, vår vän advokaten tipsade honom att ta med lite dollar och cigaretter så skulle det säkert ordna sig osv. För närvarande avvaktar samtliga båtar för att få reda på utvecklingen. Som en riktigt spännande roman kan vi tycka!
Så fortsättning följer kanske i nästa nummer av sjörapport.
Ha det bra och trevlig helg önskar Lisbeth och Lasse

Annonser
Det här inlägget postades i Sjörapport. Bokmärk permalänken.