Resebrev nr 81 den 6 november 2010 från Finike

Hej igen!

Besök i Nemrut Dagi

Vi fortsatte vår bilresa österut med sikte på Nemrut Dagi som ligger ungefär 30 mil från Kappadokien. Berget Nemrut är över 2000m högt och ligger i en avlägsen trakt. Vi valde vad vi trodde var den enda vägen dit upp, en skyltad, mycket smal och slingrande väg. Det var otroliga vyer som öppnade sig. Passager genom berg och dalar och små tillsynes bortglömda byar var väldigt spännande att åka igenom. Vi hade väntat oss ett centrum med hotell och civilisation men blev totalt överraskade över att endast ett litet skjul med en bomgrind mötte oss. En man passade passagen och tog upp en avgift. Och sedan promenerade vi upp till den sevärdhet vi läst om.

Väl däruppe tittade vi på den milsvida utsikten men blev också överraskade av att det var fler folk däruppe på höjden. Det visade sig då att de kommit med buss från andra hållet på en betydligt bredare och nyare väg och gjort en brant och ansträngande klättring till toppen.

Nåväl, historien berättar om en kung Antiochus, som härskade i området år 160-72 f.Kr.

Han lät med stor möda bygga ett monument och sin gravplats på denna avlägsna plats.

I bergssidan har man nyligen funnit en gravkammare som tros innehålla rika skatter att kunna jämföras med Tutankhamons grav. Den som lever få se! Det var i alla fall häftigt att se de 8 meter höga statyerna som fanns framför berget. De ska föreställa de hedniska gudar som kungen tillbad. Området var också fullt av jättelika, gåtfulla stenhuvuden som stack upp ur marken på båda sidor av berget. Mycket märkligt och mäktigt!

På väg mot Nemrut hade vi frågat efter bensin på flera ställen men utan att få tag på något. Antingen var stationerna stängda eller så var bensinen slut. Vid grindstugan fanns emellertid en mycket hjälpsam man, som kunde sälja oss några cola-flaskor fyllda med bensin. Han ringde sedan till en vän några mil därifrån och förvarnade om att vi skulle passera hans ställe och behövde mer bensin. Jojomensan, det fungerade perfekt. Mannen stod vid vägkanten och vinkade in oss och vi gjorde affär med honom. Sån tur vi hade som kunde fortsätta vår färd med nästan halvfull tank!

Besök i Diyarbakir

Kosan var nämligen ställd mot Diyarbakir som ligger i de östligaste delarna av Turkiet. Diyarbakir är den övre Mesopotamiens urgamla huvudstad och anses vara en givande plats att besöka. Oroligheter i området gör att man måste informera sig om nuläget då man reser dit, vilket vi förstås gjorde.  I århundraden har staden lockat syriska, persiska, babyloniska och kurdiska köpmän. Några arkeologer anser att detta är den äldsta kontinuerligt bebodda staden i världen. Man har hittat stenålderslämningar på platsen.

Runt den gamla forntida stadskärnan fanns en gigantisk mur där 60 av de ursprungliga 70 tornen fortfarande fanns kvar. Det fanns förstås en hel del gamla moskéer och en kyrka som vi besökte. Men mest spännande var det att gå runt i de gamla gränderna och basarerna. Här levdes vardagslivet med arbetsplatser i gammal stil. Vi stod länge och fascinerades vid gränden med alla smidesverkstäder, vi tittade på borstbinderiarbeten och vi beundrade allt vackert koppararbete.

Men strax utanför den gamla delen av stan fanns de moderna och också folket som protesterar mot orättvisor. En stor demonstration pågick då vi var där och stadsdelen, där ett stort antal häktade skulle föras till domstolen, var avspärrad och hårdbevakad av både militär och polis. TV-folk från Europa fanns på plats såg vi.

Det talas och skrivs mycket om spänningarna mellan turkar och kurder och visst märker vi av spänningar mellan de båda folkgrupperna.

Besök i Harran

Ett annat mycket speciellt samhälle som vi besökte var Harran, som låg ganska nära gränsen till Syrien. Till denna torra låglandsslätt flyttade för längesedan nomader in från Irak. För att bygga bostäder fick man använda sig av vad som fanns att tillgå och det var lera och kospillning. De byggde toppiga, bikupeliknande huskroppar som fortfarande finns kvar och används som bostäder. Fast man kan ju ha TV och parabolantenn och AC ändå. Men det var ett spännande och ålderdomligt område, och många bibliska berättelser har sitt ursprung härifrån. Stjärntydare och lärda män lär ha bott här sägs det, och vi kikade på en gammal ruinstad där man tytt stjärnbilder i en stor och klar vattenkälla.

Tillbaka mot Finike

Efter besöket i Harran vände vi sedan åter mot väster och körde en på en fin liten väg alldeles längs syriska gränsen. Vi skulle stanna en natt i Silifke innan vi återvände till Finike. Gerd har en kusin, som tillsammans med sin man, låtit bygga ett sommar/vinterhus där. Det var intressant att se hur ett sådant område såg ut. Och det var förstås mycket generöst att erbjuda oss alla övernattning. Gerd och Håkan stannade kvar i ytterligare två dagar för att sedan ta bussen tillbaka. Lasse och jag avslutade den tio dagars långa bilresan med att själva köra bilen hem igen.

Det var en fantastiskt trevlig, spännande och lärorik resa vi gjort  Det var också väldigt roligt att göra resan ihop med Håkan och Gerd

Vi körde ungefär 300 mil och vägarna var överlag mycket bra även om de var krokiga vägar och ganska många vägarbeten.

Några dagar skulle våra nya gäster komma. Det är Anne och Flemming från Danmark som ska vara tillsammans med oss en vecka. Hur den vecka artade sig ska vi berätta om i nästa brev.

Så håll ut, kära vänner, snart hör vi av oss igen!

Krama från Lisbeth och Lasse

Annonser
Det här inlägget postades i Resebrev. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Resebrev nr 81 den 6 november 2010 från Finike

 1. Ann-Louise & Janne skriver:

  Hej på er
  Underbart att höra av er igen. Vilka äventyr ni är med om. Ni vågar mycket som vi andra inte skulle göra. er nya hemsida tycker vi har blivit toppen bra och snygg, lätt att hitta i de olika flikarna.
  Idag hade vi -5 klarblå himmel, en underbar morgon. Men vi längtar till värmen.
  har ni något att berätta om Malaysia och Goergetown så läser vi gärna. Vi ska dit i december. kram till er båda
  Ann-Louise & Janne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s