Resebrev nr 88 den 15 maj 2011 från Finike

Resebrev nr 88 den 15 maj 2011 från Kekova

Nu är vi på väg mot Grekland!

Fredagen den 13 maj klarerade vi ut från Finike marina där vi haft hemmahamn i nästan ett år. Eftersom vi inte vågar nonchalera ett sådant magiskt datum, väntade vi förstås med att lämna till dagen efter. Ingmar på Stressless var uppe med tuppen så han lossade tamparna för oss och vi gav oss iväg med den värmande solen i nacken och på ett totalt blankt vatten. Vårt mål för dagen var viken i Kekova där vi tänkte stanna över natten. Visserligen ska man lämna landets vatten efter utklarering men det sägs att tullen ser mellan fingrarna för den överträdelsen, så det tror vi på.

I Kekova har vi varit förut och det kändes fint att droppa ankaret efter bara några timmars motorgång. Det var bara ett fåtal båtar på plats men under dagen kom det ganska många segelbåtar och de turkiska Guletter, som är de vackra turistbåtarna i den här skärgården. De lägger oftast till med en lång kätting i ankaret och sedan dras en lina in till land. Stoj och stim med glada gäster ombord, men musiken slutar faktiskt i god tid på kvällen så det är absolut inte störande.

När vi blickar bakåt på de senaste veckorna i Finike så är naturligtvis besöket av Britt och Leif det som var det allra bästa. De hade köpt en två veckors tur till Turkiet och ville vara tillsammans med oss den första veckan. Britt och Leif är inbitna seglare så vi höll ju tummarna tillräckligt hårt så att vi skulle få gynnsamt seglingsväder. Vi höll kanske lite för hårt eftersom de vindar som kom var så svaga, att det med nöd och näppe räckte till några timmars seglats. Vi seglade västerut mot Kekova. Det är egentligen det enda stället att besöka för några dagar på sjön om man utgår ifrån Finike. Å andra sidan är det så fint i det området att det gott och väl räcker till.

Vi ankrade upp i några olika vikar och gjorde strandhugg för promenader och lite shopping. En fin promenad är den, att först ta dingen till Kaleköy, och sedan gå i trapporna upp till höjden där den lilla korsfararborgen ligger med en vidsträckt utsikt. Vi var där i rätt tid på året gissar vi. Blomsterpakten vällde ut från alla klippor och snår och från de små trädgårdarna i de trånga gränderna. Det blev många dofter att andas in och en del gissningar om vad vi såg och ännu fler foton tagna.

En annan vandrig gjorde vi i inre viken av Pölemos Buku. Där gick vi en sträcka på en Lykiska vandringsleden som går från Fethiye till Antalya genom Torosbergen och längs slättlandet vid kusten. Man kan vandra i dagsetapper på den utmärkta leden och ta in på små enkla vandrarhem över natten för en billig penning. Vi slog oss ner en stund för en kopp te hos en ung familj som drev just ett sådant härbärge. Det var lantligt och idylliskt och bergsgetterna bräkte medan getherden lockade på sin hjord. Många bönder hade flyttat från platsen till en annan by som moderniserats så det var endast ett fåtal familjer kvar i dalen. De övergivna husen stod kvar som ruiner.

Badvattnet var härligt turkost och temperaturen inget att rynka näsan åt, 24,5 grader! Det blev mycket tjöt förstås och nu kunde vi också äta den beställda sillen med både färskpotatis, ägg, gäddfil och vårlök och så fick vi därtill en förpackning med olika svenska snapsar. En annan dag smakade vi på bacon och svensk flaggpunsch. Tänk så trevligt att äta svenskt med svenska vänner!

Vi gick också till Finikes lördagsmarknad tillsammans. Och vi måste nog påstå att det är en av de allra bästa marknaderna vi handlat på under alla våra resor. Utbudet, de färska lokalodlade varorna, de billiga priserna men framförallt de trevliga säljarna. Alltid ett glatt leende, inget trugande och absolut inget påslag på priset för att vi är turister.

En vecka går så fort och på lördag eftermiddag hoppade våra vänner på en buss för att resa till Antalya och semestra där sin andra vecka. Tack Britt och Leif för att ni ville vara tillsammans med oss på Hilda! Och tack för allt gott ni hade med er!

Under två dagar gästades marinan av 51 segelbåtar som deltar i  EMYRRALLYT och som startar i Istanbul och avslutas i Egypten. Då blev det fart och fläkt, med en massa nya människor, båtar och smattrande flaggspel. Våra skickliga hamnkillar, som assisterar vid varje tilläggning hade ett tufft jobb, men har varit de absolut mest professionella vi någonsin mött. Inte minsta osäkerhet råder om hur båtarna ska komma rätt in på plats. Tänk om man kunde få den servicen på fler platser.

Deltagarna i rallyt tas emot med blommor och blader och bjuds på välkomnande där speciell klädkod gäller. De besättningar som så önskar kan sedan göra olika utflykter med buss som väntar. Dessa brevid-arrangemang betalar man särskilt för. Vi mötte två svenska båtar som deltog och de var mycket nöjda så här långt. Vissa platser har strukits på besökslistan på grund av det politiska läget i östra Medelhavet, men då vi läste om innehållet får deltagarna se en massa spännande platser, om dock lite kort tid per ställe.

Ja, och sen var det dags att säga adjö till Finike och säga särskilt tack till några. Hamnkillarna fick en tårta och Felica i bageriet och hennes arbetskamrater fick några CD-skivor. Vi hade nämligen spelat in en liten fotosekvens om arbetet där. Det var jätteskoj att se hur glada de blev över resultatet.

JA. Turkiet ger en god eftersmak av mycket, men framför allt har de människor vi mött varit helt otroligt vänliga. Vi är också glada att vi bott i en liten stad som inte haft något turistutbud att tala om utan vi har kunnat se en del av turkarnas vanliga vardag.

Vi är också glada över att vi gjort några resor i landet. Resan till Kappadokien, till Nemrut Dagi och Diyarbakir var fantastisk, likaså resan till Demre, Efesos och Pamukkale. Besöket i Istanbul var också en höjdpunkt. Och när vi studerar kartan finns det en massa andra platser som vi också skulle velat se. Men så är det med resor, det är bar en liten smula vi hinner se.

Tack Turkiet och alla vänliga turkar! Nu bär det av till Grekland!

Hälsningar Lisbeth och Lasse

Annonser
Det här inlägget postades i Resebrev. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s