Resebrev nr 94 den 15 november 2011 från Aghios Nikolaos

Resebrev nr 94 den 15 november 2011 från Aghios Nikolaos

Hej, här kommer lite nytt från Kreta

Idag är det kallt utanför knuten. Då känns det extra skönt att vi monterat uterummet på Hildas sittbrunn som stoppar vindar och eventuellt regn. För nu har temperaturen sjunkit till bara 14 grader och det är lågt i jämförelse med den senaste tidens värmebölja. När värmen sjunker ytterligare sätter vi på extra elelement som värmer upp i vår lilla kajuta. Alternativt kan vi passa på att baka något gott i ugnen, det ger också bra värme. Vi vet inte riktigt hur vintern kommer att bli här på Kreta men förhoppningsvis kommer det att vara ganska likt klimatet som var förra vintern i Turkiet. Och det kunde vi definitivt inte klaga över.

Vi har nu varit på Kreta i lite mer än en och en halv månad och det är bara att konstatera att tiden går lika fort här som någon annanstans. Marinan här i Aghios Nikolaus fungerar ganska tillfredställande. Det största problemet är att det är många fler övervintrande båtar än tidigare år och data/internetsystemet är inte utbyggt för det. Då vi anlände hit lovades det åtgärder men det har till dags dato inte uppfyllts. Därför är vi såklart besvikna, eftersom vi numera vant oss vid att göra allt arbete, skriva, ringa, lyssna på radion, se korta TV-inslag ombord på båten. Det känns lite mossigt att springa ut på stan och göra allt detta. Ja, tänk vad tekniken har utvecklats sen vi startade vår resa. Det finns förvisso andra alternativ som vi i så fall får nyinskaffa, vi har inte bestämt oss ännu för vad det i så fall kan bli.

På tal om tekniken så vill vi passa på och tala om att vår sailmailadress SFC6821@sailmail.com är frånkopplad då vi ligger i marinan. Den ska vi koppla på igen då vi börjar segla till våren.

Hamnen här har plats för ungefär 200 båtar och vi uppskattar att det bor folk i båtarna till och från under vintern i kanske 100 av dem. Totalt är det 6 svenska båtar och två finska med svensktalande par. De flesta andra är engelsmän. Många besättningar har bott i marinan i flera år och organiserat upp saker och ting kring marinan. Det finns aktiviteter att sysselsätt sig med varje dag för den som vill och informationstavlan på toaletten berättar om vad som är på gång. Idag kom också en datafil med allt noterat och som utarbetats av någon duktig person . Nu kan vi bli påminda om när någon aktivitet går av stapeln – om vi kommer in på nätet vill säga!!

Marinan ligger hyfsat skyddad och även om det iar in ibland, så hoppas vi att eventuella oväder inte ska nå in här. De flesta har ordentliga förtöjningsfjädrar som gnisslar och gnäller i bryggorna.

Själva stan är ganska liten, gissningsvis bor det 12-13000 invånare här. Husen ligger på kullar runtom en liten insjö och vi kan nog tillstå att det är ganska pittoreskt. Men det är inte de vita husen med blå dekorationer som vi sett som så typiskt grekiskt. Nej, Kretas bebyggelse liknar mer den turkiska arkitekturen. Förutom stadskärnan med butiker och restauranger så finns det museer, teater och bio, stränder och promenadstråk, så nog ska vi kunna fylla vår tid här med intressanta upplevelser.

Hela ön Kreta finns ju dessutom och vi har under den här tiden gjort en del utflykter med bil på ön. För det första så fick vi besök de två första veckorna i oktober av våra goda norska vänner, Hildegunn och Unni, som hade bokat hotell i närheten. Tiden var inte så bra vald eftersom de hamnade mitt i en av greklands strejkperioder. Dels blev flygresan försenad, bagaget ännu mer försenat och sedan var utflykter inställda och likaså attraktioner. Vädret blev också uruselt. Som tur var, är de båda vännerna utrustade med ett väldans gott humör, så det var inga svårigheter att hitta på andra trevliga saker istället. Tack Hildegunn och Unni för att ni ville komma och hälsa på oss!

Vid ett senare tillfälle hyrde vi bil och körde till Chania och Almerida som ligger på norra kusten. Där hade ett annat vänpar, Ingrid och Holger, hyrt in sig för två veckors semester. Tillsammans med dem gjorde vi utflykter till både södra och västra delarna av Kreta och fick se en massa fina saker. Vi blev hänförda över de vackra utsikterna i de höga bergen och överraskades av att ön är så grön. Naturligtvis gör de tusentals vintergröna olivlundarna sitt till. Vingårdarnas höstfärger hade börjat skifta. Att resa i bergen under våren då alla nya blommor slår ut, måste vara helt otroligt vackert. Vi hoppas att vi får tillfälle att göra det nästa år.

Ett bestående minne av bilturen är också de små byarna med de trånga gränderna som vi körde igenom. Där stod tiden verkligen stilla och i varje by satt de gamla grekiska gubbarna utanför kaféet och smuttade på något gott och tvättkläderna på strecken fladdrade sig torra i vinden. Änkorna som alltid är klädda i svart, satt utanför dörröppningarna med något handarbete. Ni kan väl se bilden?

De höga bergstopparna på över 2000 meter, har över en meter snö under vintern och det finns ställen att åka skidor på. Nu såg vi massor av örnar och gamar som cirklade runt bergen. Det gällde också att vara uppmärksam då vi körde på de bra, men mycket slingriga vägarna, så att vi hann bromsa in för mängder av getter som gärna håller till längs vägkanterna. Getterna hålls både för mjölkens och för köttets skull.

Det är populärt att göra vandringar i de djupa bergsravinerna på ön, och vi hade önskat att vi hunnit med det. Den mest kända och populära ravinen är Samaria, dit tusentals vandrare beger sig varje dag. Tyvärr är det ganska väderkänsligt och vid regnperioder är det inte tillåtet att gå där eftersom vattnet forsar igenom. Vandringsleden stängs därför den 1 november.

 Kreta kallas också för den stora ön och ligger bara 20 mil från Afrikas kust och har ett kort avstånd till Mellanöstern. På grund av sitt strategiska läge, har ön alltid haft ett stort handelsutbyte och har samlat på sig rika kulturella skatter. Dessa bevarade ting kan man kika på i museer runt om på Kreta och också på grekiska fastlandet. Kretas natur med raviner och grottor har också bidragit till många mytologiska berättelser om grekiska gudars födelse. Man skriver om Kreta, som man också skriver om andra platser, att det är Europas vagga. Ja, vem vet, kanske kan det vara så? De allra tidigaste tecknen man funnit på mänskligt liv här, är daterat från sjätte årtusendet före Kristus. Det lär vara grottfolk som tog sig hit från Mindre Asien. Fler invandrare avlöste varandra . Mykener, dorer, atenare, makedonier, romare, bysantiner, araber, venetianer och osmaner. Ja, alla ville bo här på denna behagliga plats. Idag är det stor skillnad på landsbygden, bergen och städerna. Den stora inkomsten från turismen är förstås behövlig samtidigt som massturismen fördärvar det genuina. Men såklart att den vackra ön och det fantastiska klimatet, alltid kommer att locka besökare

Mycket har stängts den 1 november då turistsäsongen definitivt är över. Stolar och bord staplas undan, jalusier dras för fönster och dörrar. Många serveringar, souveniraffärer och utflyktsarrangemang är stängda.  Det verkar även som om vissa av de vanliga affärerna inte längre öppnar på eftermiddagarna efter siestan, som är mellan tre och sex. Om man till äventyrs tar sig en promenad då, är stan helt öde.

Vi kommer också att stänga till om vår lilla båt och packa lätt för en kortare tur hem till Sverige. Vi reser i slutet av nästa vecka. Det ska bli så härligt att träffa våra barn, barnbarn och vänner.

Kära hälsningar från Lisbeth och Lasse

Annonser
Det här inlägget postades i Resebrev. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Resebrev nr 94 den 15 november 2011 från Aghios Nikolaos

 1. Olof Lindström skriver:

  Hej,
  Som alltid en trevlig och målande beskrivning.
  Hälsn
  Ingemar i Kivberg.

 2. Hans skriver:

  Det verkar som ni har det riktigt bra, hör av er när ni kommer hem så kan vi träffas, denna veckan är jag på Gran Canaria.
  // Hans

 3. geoff and alison skriver:

  Cant understand anything on your website except that you seem to be spending considerable time away from the sea as we can see from your photos.

  See you soon back in Aghios Nikolaos

  Geoff and Alison SV Saraoni

  • blogghilda skriver:

   Hello friend.s We miss you when you come back ti Agios beacause we leave on Thursday morning for Sweden. We will be back before christmas and hope to meet you and hear from your tour. Lasse and Lisbeth

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s