Resebrev nr 110 den 21 augusti 2012 från Danmark

Resebrev nr 110 den 21 augusti 2012 från Danmark

Hej på er!

Nu har vi bestämt datum när vi kommer hem till Björlanda Kile. Det blir söndagen den 9 september, vid tvåtiden på eftermiddagen. Den som har lust är välkommen att möta oss och få en liten fika i BKSS klubbstuga. Det är i samma lokal som vi hade vårt ”hej då-kalas” för nio år sedan. Vi håller förstås tummarna för att det ska bli strålande väder.

Sen sist vi skrev har vi seglat från Falster och upp genom Öresund. Vi har en del seglarvänner som bor i området så det har blivit ett antal strandhugg i goda vänners lag. Och vi har ätit massor av kräftor och annat gott, orerat i seglarprat och njutit av vänskapen. Tack Bo och Vivi-Maj, Ingmar, Eva och Leif! Synd bara att Christina och Janne inte hann ikapp oss.

För första gången besökte vi ön Flakfortet som vi faktiskt inte kände till, men blev tipsade att besöka. Ön ligger utanför Köpenhamn och är konstgjord. Den anlades 1910 för att försvara Köpenhamn. Det är en gammal befästning med underjordiska gångar. Den har aldrig används i krigssituationer och stängdes 1968. Därefter tog seglingssällskap hand om platsen och numera är det en modern hamn med restaurang, äventyrsguidningar och konferenscenter. Det var faktiskt riktigt trivsamt där och låg på bra avstånd till Köpenhamn med färjeförbindelse.

Sedan blev det fin segling till charmiga Gilleleje och därefter sträckte vi upp till Anholt. Det var nog femton år sedan i var där senast och det mesta var sig likt. Den härliga långa sandstranden med det klara vattnet, den knaggliga stenbelagda gången fram till toaletterna och ölpuben vid sidan om den största restaurangen såg precis likadan ut.

 Det nya för oss var att det fanns stolpar för akterförtöjningen. Vi har sett kaotiska situationer tidigare, då alla hade akterankare och fastnade i varandras förtöjningar under stort tumult. Båtarna har också blivit betydligt större och väldigt många är utrustade med bogpropeller. Det är ett annat ljud numera när båtar kommer och går, det väsnas!

På Anholt bor en seglarvän som heter Paul. Vi träffades i Söderhavet, då han var skeppare på den vackra träskutan Roseline. Han var liksom vi på jordomsegling, som de säger på danska, fast med betalande gäster. Det var roligt att mötas igen och att se hans trevliga danska hem och få en liten rundtur på ön. Anholt har en liten flygplats och Paul har snart sitt flygcertifikat klart. Då kommer han till Göteborg och hälsar på! Kvällen var ljum, nykokta krabbklor och kräftor smakade superbt och vi hade mycket att filosofera omkring.

Så som vi blivit mottagna av våra seglarvänner, hoppas vi kunna gengälda då de har vägarna förbi vårt nya hem i Göteborg.

Vi seglar nu vidare i sakta mak för att njuta av den sista biten hem. Hittills har vi haft några riktigt fina seglingsdagar och vi har kunnat testa de nya UK seglen i lagom vindar. Tyvärr är ju båten fortfarande för tungt lastad, så vi ser verkligen fram emot att segla med ”normalvikt” så småningom. Vi har haft riktigt fint väder som det ju oftast är ute vid kusten, och det har varit varmt.

Ja, då ses vi i Björlanda Kile snart, ha’ de’!

Klemmer och knus från Lisbeth och Lasse

Annonser
Det här inlägget postades i Resebrev. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Resebrev nr 110 den 21 augusti 2012 från Danmark

 1. Inger och Sven skriver:

  Hjärtligt välkomna hem. Det skall bli trevligt att ha er hemma. Ett tag antar jag för sedan bär det väl av igen kan man tänka. Hade hoppats att ni skulle komma tidigare för att kunna vara med på obligatorisk kräftskiva i skogen. Den helgen tillbringar vi med husvagnsfolket i Kynnefjäll. Men det blir ju fler år. Vi syns. Kramar från Inger och Sven

 2. Lasse Wennergren skriver:

  Ser fram till en stor kram från er båda
  Kusin Lasse

 3. Birthe Arleth skriver:

  Hej Lisbeth og Lasse. Nu må I være meget tæt på at være hjemme i Bjørlanda og har sikkert nydt de hjemlige svenske havne et stykke tid. Vi ønsker jer en flot og dejlig hjemkomst med masser af gode venner på kajen. Tak for tiden sammen på vandet og vi glæder os til tiden sammen på landjorden. Kærlige knus fra Jørgen og Birthe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s